Dnia 2.10.2014 roku uczniowie klasy IIa i IIb wybrali się na zajęcia z regionalizmu do Żorskiego Centrum Regionalnego w Osinach. ,,Kiszona kapusta smaczna i zdrowa’’- to temat zajęć, na których dzieci mogły dowiedzieć się o pochodzeniu i zastosowaniu kapusty oraz jej znaczeniu w prawidłowym żywieniu, a także zapoznać się ze zwyczajami kiszenia kapusty z wykorzystaniem dawnych sprzętów. Dzieci miały okazję poznać dawne sposoby przygotowywania warzyw i owoców do przechowywania w zimie, np. suszenie, wekowanie, kiszenie. Atrakcją było szatkowanie kapusty na ręcznej szatkownicy i deptanie kapusty w beczce przez pana Ludwika Wróbla. Była również degustacja zdrowej i pysznej surówki przygotowanej z kiszonej kapusty, jabłek i marchwi. Uczniowie pięknie ilustrowali ruchem tematyczne utwory muzyczne i wiersze. Zdobytą zaś wiedzę utrwalili poprzez działanie plastyczne wykonując dorodne kapusty. Zajęcia wszystkim się bardzo podobały.
opracowanie: Elżbieta Kadziak i Mariola Jarczyk – Biernacka